Добре дошли в официалния сайт на село Ветрен дол

Емблемата на ФК "Зенит" с.Ветрен дол

Емблемата като символ на футболния клуб

Сред най-важните атрибути на един футболен клуб е неговата емблема. Не е случаен факта, че тя стои винаги отляво на фланелката, където е сърцето. Нея целуват играчите, когато отбележат гол и тя е символа, с който се асоциира клубът. Логото е неразделна част от историята на отбора и тук ще разкажем неговото развитие през годините.

Звезда и буква красят първите екипи от 1945 до 1948

Във Ветрен дол първият футболен клуб Спортист през 1945 г. слага звезда за емблема на екипа си. С тази емблема е и първата известна ни снимка в училищния двор.

През следващата 1946 година на белия екип в средата за емблема е сложена буквата „С“, който произлиза от името на клуба. Това лого се ползва до 1948 година, когато става преименуването от Спортист на Димитър Марков, на името на трагично загиналия вратар.

Без емблема за 4 години и 4 години с тази на ДСО Урожай

По време на периода на Доброволните Спортни Организации (ДСО) от 1949 до 1957 година не ни е известно съществуването на емблема, но вероятно за официални цели е ползвана емблемата на ДСО Урожай, към който през годините от 1953 до 1957 е бил клуба.

Зенит започва с буквата „З“!

Когато през 1957 година спортното дружество е преименувано на Зенит от Димитър Спасов – Йозо за лого е възприета буквата „З“ подобно на руския тим, на който е кръстен отбора. За съжаление тя рядко се появява на екипите, но пък присъства на таблото, обявяващо датата, часа и съперника в първенствата. От там може да предоставим и снимка на самото лого:

Настоящoто лого на Зенит

Изработката на ново лого с добро качество стана факт в навечерието на 60 годишния юбилей на клуба през 2005 година. Емблемата беше готова на 2.12.2004 г. и за нея бе направен логотип, който покрива всички възможни изработки за целите на клуба. Самото лого представлява син щит, в който в горната част в полукръг е посочена годината на основаване на клуба: 1945. Вътре основна и доминираща роля заема ръкописна буква „З“, която продължава традицията от 1957 година насам, а под нея е изписано ФК Зенит, разделено със сини ромбове, а под името на клуба е изписано името на селото Ветрен дол. Най отдолу в композицията стои футболна топка. Цветът който е използван е Pantone 286, C – 100, M – 70, Y -0, K -0. Поддържащият шрифт е Avanti, а начертанието е Plain/Normal, Bold. Автор на логото е рекламна агенция „Борил“ от София по идея на Александър Алексиев.

Актуалното лого може да си свалите от тук.